De geschiedenis van Tattoo

Ontstaan tatoeage

Het gebruik van tatoeages is zeer oud. Er wordt zelfs vermoed dat de eerste tatoeages 14.000 voor Christus verschenen. De term tatoeage stamt af van het Tahitiaanse woord Tatu, wat ‘merken’ of ‘strepen’ betekend. In september 1991 werd in de Alpen de ijsmummie Ötzi gevonden. Deze mummie was meer dan 5.300 jaar oud en had 59 tatoeages. Tevens zijn er vele tatoeages gevonden bij oude Egyptische of Germaanse mummies.

Religieuze betekenis

De tatoeages in de oudheid werden op een andere manier vervaardigd dan tegenwoordig. Tegenwoordig hebben tatoeages voornamelijk een artistieke betekenis, vroeger vooral een religieuze. Na het overlijden van een dierbare werd de as van de overledene in ingekerfde wondjes van de nabestaanden geplaatst. Wanneer de wondjes genazen bleven er zwarte vlekjes over ter nagedachtenis aan de overledene.

James Cook

In West-Europa was het niet gebruikelijk een tatoeage te hebben, het christendom verbood dit. Alleen misdadigers en slaven hadden een tatoeage; als brandmerk. Met de ontdekkingsreizen van James Cook in de 18e eeuw werd de tatoeage herontdekt. Op de vele eilanden die hij ontdekte droeg de lokale bevolking tatoeages. De Maori van Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld brachten tatoeages aan om belangrijke gebeurtenissen uit het leven te markeren. Deze tatoeages worden nog steeds op hun traditionele manier gemaakt, namelijk door ingekerfde wonden te vullen met as. Iemand zonder tatoeages werd niet gezien als een volwaardig burger.

Tatoeages bij zeelui

Bij zeelieden was het gebruikelijk om tatoeages te hebben. Vaak tatoeëerden ze als symbool van hoop een anker op hun arm. Door hun tatoeages konden ze immers als ze verdronken geïdentificeerd worden. Een windroos of zwaluw stond voor de juiste koers, de Griekse god Poseidon voor het passeren van de evenaar en de afbeelding van een geisha, draak of hoelameisje voor een exotisch bezoek. In de Amerikaanse marine waren tatoeages van naakte dames verboden. Wie in dienst kwam, liet eerst keurig een badpak over zijn dame tatoeëren.

Tattoo machine

De eerste tattoo machine werd ruim 100 jaar geleden (28-12-1891) uitgevonden door de Ier Riley en tien jaar later door hem verbeterd. Hij noemde zijn uitvinding “TATTAUGRAPH”. De machine bestond uit een roterende elektromotor en na de verbetering uit een vibrerende en dat is nu de standaard machine voor bijna alle tatoeëerders. Riley vestigde zich in New York en rond 1897 brak daar een tattoo-hysterie los. Als kleurstoffen gebruikte hij gemalen baksteen, lampenzwart, buskruit, kaneel en Oost-Indische inkt.